113tams@gmail.com

Nyheter

1 nov 2018

SATS – Katastrofekursus 2018

//
Comments0

SATS Aarhus (Studerendes Anæstesiologiske og Traumatologiske Selskab) er TAMS sin ekvivalent i Aarhus. SATS-gjengen er en herlig gjeng, og de inviterte TAMS med to plasser til arrangementet katastrofekursus som ble arrangert 28-30. september 2018.

Vi valgte å invitere 4.klasse gjengen på utveksling i Danmark. Sondre og Sofie som trakk det lengste loddet og fikk de to plassene.

Besøk gjerne https://www.sats-aarhus.dk og les reisebrevene fra Sondre under!

Tusen takk til SATS Aarhus. Dere gjør en rå jobb! Sees på NAMS.

 

Jeg og Sofie føler vi er veldig heldige som har fått muligheten til å være med på SATS katastrofekurs.

Fredagen:
Helt i starten ble vi delt inn i smågrupper, og deretter fikk vi undervisning i ABCDE, triagering, medisiner ved akutte tilstander (f.eks. adrenalin) og hvordan overlevere relevant informasjon til AMK (atmist). Smågruppene fungerte som en lege og skulle samarbeide om å gjennomgå og vurdere pasientene. I Århus fikk vi 4 caser med forskjellige problemstillinger, før vi tok bussen videre til helgas beliggenhet.Der fikk vi en «bombe-case» hvor vi måtte finne ut hvordan vi skulle behandle en kritisk brannskadd pasient.

Lørdagen:
Mens markørene ble sminket fikk vi undervisning i bandasjering, bruk av torneque, hvordan plassere et pleuradren, samt hvilke sykdommer ligger bak problemene i ABC-algoritmen.
Etter undervisningen begynte øvelsen som var et tog som hadde kollidert med en kollapset bro.  Halvdelen av lagene var behandlere og den andre halvparten var reddere. Redderlagene skulle triagere 4 pasienter hver, og deretter utføre en kjapp ABCDE før de overførte pasientene til behandlerne. Behandlerne skulle gjennomføre en ny ABCDE, og vurdere om pasientene måtte overflyttes til «Intrahospital behandling». Vi gjennomførte 2 slike øvelser som varte i en time hver. Lagene byttet på å være behandlere og reddere, og pasient-casene var forskjellig fra de to øvelsene. Etter øvelsen hadde vi en deilig 3-retters middag som ble til en fest utover kvelden.

Søndagen:
Stort sett samme opplegg som lørdagen, men på søndag fikk vi foredrag om politiets katastrofeberedskap, og samarbeid mellom etatene. Også på søndag fikk vi 2 store øvelser på 1 time hver, hvor vi byttet på å være behandler og redder.

Det var veldig mange ting som gjorde at denne helgen bra:

  • Tidsplanen ble fullt hele helgen, og alt gikk som smurt.
  • De hadde 10-15 anestesileger med som fungerte som observatører sammen med de mer erfarne SATS-studentene. Dette gjorde at lagene fikk gode faglige vurderinger på hva som var bra, og hva som kunne vært gjort annerledes.
  • Alle lagene hadde en «ambulanse-koffert» med utstyr som vi kunne bruke til å vurdere tilstanden til pasientene, men også gjøre tiltak når det var nødvendig.
  • Før kurset hadde vi en faglig prøve for å finne ut hvor mye vi kunne før kurset startet, og etter kurset hadde vi den samme faglige prøven for å finne ut hvor mye vi har lært i løpet av kurset.

 

 

 

Leave a Reply